Red de bijen, zaai bloemen!
Het is code ‘rood’ voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75% zijn afgenomen. Naast het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid voor insecten spelen het gebruik van herbiciden en insecticiden in de landbouw hierin een cruciale rol.
Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Zij zijn de bestuivers van 80% van de wilde planten en vormen de voornaamste voedselbron voor vogels en veel zoogdieren. Insecten zijn ook onmisbaar voor de bestuiving van onze voedselgewassen. Ruim 70% moet bestoven worden. Een van de gevolgen van het verdwijnen van wilde bestuivers is een jaarlijkse schadepost van 15 miljard Euro voor de landbouw in heel Europa. De consequenties voor de natuur en voor ons zelf zijn nauwelijks te overzien.
Hier moeten we wat aan doen. En dat kan!
In de derde week van maart stemt de EU opnieuw over een definitief verbod voor buitenteelten voor de neonicoitinoïden: clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam. Wij willen dat Nederland stemt voor dit verbod. Hiermee beschermen we niet alleen de bijen, maar ook onze eigen gezondheid en de vitaliteit van onze leefomgeving.
Informatie bijenbloemenmengsel
De inhoud van de zakjes is voldoende om ongeveer 1 m² mee in te zaaien.
Bijenbloemenmengsel is een speciaal samengestelde mix van soorten die een grote aantrekkingskracht hebben op vooral bijen en andere vliesvleugelige. Bijen zijn zeer belangrijk voor de bestuiving van bijv. bloemen, groenten en fruit. Dit mengsel zorgt ervoor dat we de massale uitsterfte van de bijen wat tegengaan door een “bijvriendelijke” omgeving te creëren. Het zaad is vermengd met 50% dood boekweit, waardoor u niet te dik zaait. Het boekweit is tevens een soort natuurlijke bemesting. Voor het zaaien de grond goed onkruidvrij maken, even doorwerken, egaliseren en na uitzaai licht doorharken. Met een fijne broes de grond bevochtigen. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Bloeitijd ca. 3 maanden.
Bevat o.a. Brassica rapa oleifera, Coriandrum, Calendula, Centaurea, Malva, Nigella, Phacelia, Borago, Anethum etc.